Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SITUACIÓ I PRESENTACIÓ

Bassella és el municipi més meridional de la comarca, tascó entre la Noguera i el Solsonès. Així, limita amb els termes de Vilanova de l’Aguda (S), Tiurana i la Baronia de Rialb (W) de la comarca de la Noguera, amb els de Pinell de Solsonès i Castellar de la Ribera (E) i Odèn (N) del Solsonès i, finalment, també al N, amb els de Peramola i Oliana de l’Alt Urgell.El terme s’estén a banda i banda del Segre (sector del pantà de Rialb), des de la serra d’Oliana al NE fins a la del Pubill a migdia. La major extensió de territori és a l’esquerra del riu, on ocupa tota la conca inferior de la Ribera Salada, que desguassa al Segre prop del poble de Bassella. Així, neixen sota la serra d’Oliana (els Tambors de Rof, 972 m) la rasa de la Codina i la de Tapioles, i els barrancs de Canalots, de Serenyana i dels Picons, que formen el Baell o barranc de Coscollola; tots aquests rierols desguassen a la Ribera Salada per la dreta dins el terme de Bassella. A l’esquerra, sota mateix de la Ribera Salada, aboca les seves aigües al Segre el barranc de Passarella o torrent de Riudalbars, alimentat en gran part per diversos torrents que drenen els vessants septentrionals de la serra de Cavallol. Més aigua avall encara desguassa al Segre la ribera de Madrona. La part de la dreta del Segre comprèn diversos torrents menors, com les rases de la Pastera, de la Canal (alimentada pel torrent de Sant Marc) i de Campabadal, que baixen de la serra de Sant Marc.

El municipi de Bassella ha estat un dels més afectats per la construcció del pantà de Rialb. No solament el regadiu sinó també el cap de municipi, el poble de Bassella, i els d’Aguilar i Castellnou de Bassella, a més de diversos masos, com Peret, Campabadal, Cal Guerxo o Cal Perotillo, han quedat total o parcialment sota les aigües. El terme comprèn també els pobles d’Ogern, la Clua d’Aguilar, Altés, Guardiola de Segre, les caseries de Mirambell i Serenyana, l’enclavament de Sant Mer, l’antiga parròquia de la Salsa i nombrosos masos com el de la Portella, el Masucó, la Codina, Argelagoses, el Puit i Vilaplana, entre altres.

El principal eix de comunicacions del municipi és la carretera comarcal C-1 4, de Lleida a la Seu d’Urgell, paral·lela al Segre per l’esquerra; el pantà obligà a modificar i millorar el seu traçat, i a traslladar l’antic dolmen dit la Roca dels Moros, o bé popularment la Tomba del Moro, a una àrea de descans d’aquesta carretera. L’altre eix destacable és la carretera comarcal C-26 de Bassella a Solsona, que passa prop d’Altés i per Ogern. La resta de llocs del terme queden comunicats principalment per camins i pistes forestals.

images COMBI.png