Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

BASSELLA

El poble de Bassella, dit també el Pont de Bassella, és situat a 425 m d’altitud, vora el Segre, al punt on conflueix per l’esquerra la Ribera Salada. Per passar el Segre hi havia un pont penjant de fusta amb tirants metàl·lics. El 2001 encara hi havia 20 h, però s’ha anat despoblant. Al maig del 2000 els veïns efectuaven ja la mudança de les últimes pertinences de les cases per tal que es pogués realitzar la demolició del poble.

La vila rural de Bassella és esmentada el 1084. Sembla que antigament fou dels Bassella. Als afores es dreça l’església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció, dita popularment de la Garrola, voltada del fossar. L’edifici, reformat a l’època barroca, sembla que és d’origen romànic. L’antic cafè del poble era emplaçat en una casa de tipus senyorial, anomenat l’Hostal de Bassella, de tres plantes i mansarda, quadrada, amb una gran balconada al tercer pis i les llindes de les finestres decorades. Del segle XVII, és possible que aquesta mansió hagués estat construïda pels senyors del lloc, els Margarit, que eren barons d’Aguilar de Bassella.

L’any 2002 es va obrir el Museu de la Moto de Bassella, amb més de 100 peces de diversos estils i èpoques.

Els dies festius més destacats de Bassella han estat tradicionalment la festa major del poble, a l’agost i la festa petita del Roser, pel maig.